Wat is een optie?

Wat is een optie?

In de makelaardij worden diverse termen gebruikt. Sommige zijn eenvoudig, sommige kunnen ingewikkelder zijn. Hieronder leggen wij u uit wat er bedoeld wordt met een optie en wanneer er gebruik gemaakt wordt van een optie.

Aankoop van nieuwbouwwoning en optie

In sommige gevallen wordt er tegenwoordig nog gebruikt gemaakt van een optie. Dit is het geval bij aankoop van een nieuwbouwwoning. Er wordt gesproken over een optie wanneer de verkopende en kopende partij het eens zijn met de voorwaarden van de koop. Echter krijgt de kopende partij bij een optie bijvoorbeeld nog een extra week bedenktijd.

Aankoop van bestaande woning en optie

Bent u als koper geïnteresseerd in een bestaande woning? Dan kunt u niet terugvallen op een optie. Bij aankoop van een bestaande woning bestaat een optie namelijk niet.

Een optie kunt u niet eisen

In sommige gevallen wordt er gesproken over een optie, maar wordt de term ten onrechte gebruikt. Soms vraagt een kopende partij na het uitbrengen van een bod voor een aantal extra dagen bedenktijd. Een verkopende partij kan hier rekening mee houden, maar kan het niet garanderen. In dit geval noemt men het soms een optie, maar dat is dus niet juist. Een optie kunt u nooit eisen. De verkopende en kopende makelaars beslissen zelf of er bepaalde toezeggingen gedaan worden tijdens een onderhandelingsfase.

Laat u adviseren door onze makelaar

Het aankopen of verkopen van onroerend goed kan best lastig zijn. Daarom is het verstandig om hulp te vragen van een professional. U kunt al uw vragen stellen aan onze makelaars. Wij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar?