Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Waar een aankoopmakelaar helpt bij aankoop van onroerend goed, helpt een verkoopmakelaar bij verkoop van woningen. Wij leggen graag aan u uit wat een verkoopmakelaar voor u kan betekenen. Het is goed om te weten dat wij de meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar beschrijven. Wilt u bepaalde stappen zelf uitvoeren, dat is mogelijk. Dit kunt u in een kennismakingsgesprek met een verkoopmakelaar bespreken.

De meest voorkomende werkzaamheden van een verkoopmakelaar;

  • Bepalen van de vraagprijs
  • De woning verkoopklaar maken
  • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
  • Het ontwikkelen van het koopcontract

 

Vraagprijs bepalen

Een verkoopmakelaar bedenkt niet zomaar een vraagprijs voor de woning. Hiervoor wordt zorgvuldig onderzoek voor uitgevoerd. Zo bekijkt de makelaar uw woninggegevens in het Kadaster. Ook wordt er gekeken naar eventuele toekomstplannen van uw woonomgeving. Dit heeft namelijk invloed op de verkoop. Daarnaast zal de verkoopmakelaar ook naar uw persoonlijke situatie en wensen vragen. Wanneer de verkoopmakelaar voldoende informatie heeft verzameld, wordt er een vraagprijs aan u voorgesteld.

 

Woning verkoopklaar maken

Zodra de vraagprijs duidelijk is kan de volgende stap uitgevoerd worden; het gereed maken van de woning voor verkoop. Onderstaande werkzaamheden horen bij het verkoopklaar maken van de woning;

  • Uw woning wordt professioneel gefotografeerd
  • Vaak wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld
  • Alle afmetingen van uw woning worden genoteerd
  • Tot slot wordt uw woning op het internet geplaatst

Staat de woning op het internet? Dan is het verkoopproces officieel begonnen.

Overleggen met geïnteresseerden
Uw woning staat op het internet. Potentiele kopers zullen reageren. Uw verkoopmakelaar voert de gesprekken met geïnteresseerden. Doordat onze makelaars vele jaren ervaring hebben, weet een verkoopmakelaar binnen enkele minuten of een partij een serieuze koop overweegt. Is er een geschikte partij gevonden? Dan stelt de verkoopmakelaar u hier uiteraard van op de hoogte.

Koopcontract ontwikkelen

U blijft te allen tijde de persoon die het uiteindelijke akkoord geeft op een bod. Is de deal rond? Dan is het tijd voor het koopcontract. De verkoopmakelaar weet exact welke punten opgenomen moeten worden in dit contract. Tot slot zal de verkoopmakelaar u in contact brengen met de notaris. Daarna zit het werk van een verkoopmakelaar er op.

Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om hulp in te schakelen van een verkoopmakelaar. Wilt u zelf uw woning proberen te verkopen? Dat is mogelijk. Vaak ligt het aan persoonlijke factoren of u wel of niet wilt samenwerken met een verkoopmakelaar. Heeft u bijvoorbeeld geen haast bij de verkoop of zelf voldoende kennis van verkoop van onroerend goed? Dan begrijpen wij het dat u het eerst zelf wilt proberen. Twijfelt u nog? Dan is het wellicht goed om vrijblijvend in gesprek te gaan met onze verkoopmakelaars uit de omgeving van Leeuwarden.

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Neem gerust contact op met onze makelaars uit de omgeving van Leeuwarden. Zij staan graag voor u klaar!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Leeuwarden?