Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Een aankoopmakelaar is actief in de makelaardij en gespecialiseerd in ondersteuning en begeleiding bij aankoop van onroerend goed. Onze aankoopmakelaars uit de regio van Leeuwarden helpen bij de zoektocht naar een droomwoning, zijn aanwezig bij de bezichtigingen en onderhandelden met de verkopende partij. Wij begrijpen dat er veel op u af komt als u een woning wilt kopen. Onze aankoopmakelaars staan voor u klaar.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

U bent niet verplicht om samen te werken met een aankoopmakelaar. Wilt u zelfstandig een woning kopen? Dat kan. Wel raden wij u aan om hulp te vragen aan een aankoopmakelaar. Hieronder beschrijven wij de voordelen van een aankoopmakelaar;

  • Het scheelt u veel tijd. De aankoopmakelaar verricht al het zoekwerk voor u.
  • Een aankoopmakelaar kent de woningmarkt uitstekend. Ook hoort een aankoopmakelaar als een van de eerste welke nieuwe woningen er op de markt komen.
  • Er komt veel papierwerk kijken bij aankoop van onroerend goed. Een aankoopmakelaar kent alle documenten, u hoeft zich hier geen zorgen meer om te maken.
  • Een aankoopmakelaar is niet emotioneel verbonden met een woning. U krijgt een onafhankelijk en betrouwbaar advies.
  • Een aankoopmakelaar ziet gebreken en is ervaren in goed onderhandelen.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor de diensten die hij of zij levert. Dit worden makelaarskosten genoemd, ook wel makelaarscourtage. Vraag een vrijblijvende offerte aan om de kosten inzichtelijk te krijgen. Wilt u nu alvast een globaal idee krijgen? Hieronder leggen wij de mogelijke tarieven uit die aankoopmakelaars hanteren.

  • Vast tarief; van tevoren wordt er met u afgesproken welk vast tarief de aankoopmakelaar van u krijgt.
  • Percentage van de aankoopsom; in dit geval betaalt u een bepaald percentage, in de meeste gevallen 1,5%, van de aankoopprijs aan de aankoopmakelaar.
  • Prestatietarief; een aankoopmakelaar krijgt bij een prestatietarief betaalt naar prestatie. U vraagt aan de aankoopmakelaar om de deal rond te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Lukt het de makelaar om de deal rond te krijgen dat onder de originele vraagprijs ligt? Dan betaalt u een percentage over het verschil tussen de vraagprijs en het overeengekomen bedrag. Meestal is dit 5%.

Makelaarscourtage zijn helaas niet aftrekbaar en vallen niet onder het bedrag van de kosten koper. Notariskosten en de kosten die u kwijt bent aan een taxatierapport mag u wel aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Leeuwarden?